hír kiállítás Építészettörténeti kiállítás a Parlamentben.

Kuriózumnak számító építészettörténeti kiállítás nyílik a Parlamentben


Java | 2015.10.09
111 éve adták át az Országház épületét a Duna partján. Ezen jeles eseményre különleges, ünnepélyes kiállítással emlékeznek, a néhány napon belül nyíló, a Parlament építésének történetét teljes részletességgel bemutató tárlatával, amely igazi időutazás élményét kínálja az érdeklődőknek.

A nemrég nyílt Kőtár már látható az északi szárny belső udvarában, melyről Buzinkay Géza történész kiemelte, hogy a kiállított, sérült vagy elkopott homlokzati elemek csupán ízelítőt adhatnak az eredeti kőanyag gazdagságából. A pillérek lábazata almási kemény mészkőből, törzsük besztercebányai homokkőből készült, a belső pillérnyalábok sárgásvörös siklósi márványból valók, a lizénák Pola melletti sárga márványból vannak faragva, a köztük lévő felületek francia márvánnyal vannak burkolva. A különböző kövek természetesen nem egyformán bírták az idő, a háborúk, s a forradalmak puszító hatását.

Az egykori „Szuszogó” épülete alatt berendezett helyiségben a Parlament építését bemutató kiállítással ismerkedhetnek majd meg a látogatók a jövő héttől. A Kossuth tér történetét bemutató fotókiállításra, amelynek egyik korabeli fotóján jól látszik, amint a teret szinte teljesen betöltik a felhelyezésre váró burkolókövek; szerencsés módon mindegyik tervrajz fennmaradt. Az Országház épületének 1:100-as, lenyűgöző részletességű makettjét is megcsodálhatjuk, amelyet szobrászok, építészek, makettezők 10 ezer munkaóra alatt készítették el bravúros precizitással. Az építéstörténeti tárlaton tárgyritkaságok is szerepelnek, mint a mívesen kifaragott fa Rákosi- és Kádár-címerek, de főként kisfilmek és fényképek láthatók majd. Lesz például egy animáció, ami néhány perc alatt végigvezeti a nézőt az építés teljes folyamatán, az első állványok felhúzásától az utolsó mészkőelem berakásáig. Láthatunk rajzokat, fotókat Steindl Imre műhelyéből,mintha csak ott lennénk, s részletes leírásokat az építés különböző fázisairól, az országházi közműrendszere működéséről. Itt választ kapunk arra is, hogy mi kellett ahhoz, hogy a digitális rendszerek korát jóval megelőzően,mindig hajszál pontosan ugyanazt az időt mutassa az összes parlamenti falióra.

A Parlament építéstörténeti kiállítása október 13-tól látogatható.
Fotó: Fülöp Ildikó, MTI

Forrás: www.válasz.hu
www.parlament.hu


.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások