hír képzőművészet PPP

Az elszámoltatási kormánybiztos látókörében az Építészfórum


B-y | 2011.02.09
A felsőoktatási beruházások keretében mintegy egymilliárd forintért készülő műalkotások pályáztatásának lebonyolítására – mint a napokban megjelent sajtóhíradásokból kiderül – minden esetben az Építészfórum Kiadói Kft.-t javasolta Magyar Bálint egykori oktatási miniszter. A cég hangsúlyozza: minden tisztán és szabályszerűen történt.

Oktatási célú beruházások keretéből a korábbi kormányok mintegy egymilliárd forintot költöttek – közbeszerzési eljárás nélkül – kortárs képzőművészeti alkotások finanszírozására; az elszámoltatási kormánybiztos, Budai Gyula egy újabb ügycsoport keretében ezt az ügyet is vizsgálja. Mint a Magyar Nemzet 2011. február 5-i száma – Hegmanné Nemes Sára NFM-államtitkárra hivatkozva – hírül adta, mindegyik felsőoktatási PPP-szerződésben szerepelt az úgynevezett egyszázalékos kikötés, mely arra kötelezte a kivitelező, illetve üzemeltető magáncégeket, hogy a beruházás értékének egy százalékáért műalkotásokat hozzanak létre. Az úgynevezett KKIP-pályázatok (Kortárs Képző- és Iparművészeti Pályázatok) lebonyolítására egy cég kapott felhatalmazást az akkor még Magyar Bálint által vezetett oktatási minisztériumtól. Ez a cég – mint a (Magyar Nemzettel egyébként azonos tulajdonosi körbe tartozó) Lánchíd Rádió híréből kiderül – az Építészfórum Kiadói Kft. volt.

Így az akkori oktatási minisztérium bizalmát élvező – az epiteszforum.hu portált is üzemeltető – cég írta ki a műalkotások beszerzéséről szóló pályázatokat, koordinálta a döntést meghozó zsűri munkáját. Az új kormány leállította ezeket a pályázatokat, és – mint a napilap az államtitkár asszonyt idézve írja – „hozzáláttak a már elkészült művekkel kapcsolatos kételyek tisztázásához”. Így például azt is ki szeretnék deríteni, hogy az Építészfórum Kft. szabályos állami meghatalmazás alapján járt-e el. „Ennek kiderítése már csak azért is fontos, mert a vállalkozás – pályázati koordinációért – minden alkalommal másfél millió forintot kapott. A másik fontos kérdés, hogy a modernnek nevezett alkotások (...) valóban milliós értéket képviselnek-e” – olvasható a Magyar Nemzetben, amely 54 felsőoktatási nagyberuházás felülvizsgálatát említi.

Szerkesztőségünk érdeklődésére Pásztor Erika, az Építészfórum főszerkesztője közölte: valóban a kft. bonyolította le a pályázatokat, ami meghirdetést, az adminisztrálást, a zsűrizés előkészítését és lebonyolítását jelentette, valamint a pályázati anyagok publikálását a http://www.art-universitas.hu/, valamint az Építészfórum portálon (amennyiben ehhez a művészek hozzájárultak). „A beszerzés – amit konzekvensen összekevernek a képzőművészeti pályáztatással – minden esetben a művész és a beruházó közötti szerződés alapján történt, nekünk ahhoz soha nem volt közünk” – hangsúlyozta Pásztor Erika, aki felületesnek és csúsztatással teli írásnak nevezte a napilap híradását. Mint hozzátette, minden tisztán és szabályszerűen történt az ügyben, így „félelem nélkül, pusztán csak értetlenül” figyelik a fejleményeket.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások