színkép | 2014.11.05
Nyílt, építészeti tematikájú pályázat 2014

2014 az Ybl-bicentenárium éve. Az emlékév felvállalt feladata, hogy a közfigyelmet a kortárs építészetre és építészekre irányítsa. A Magyar Művészeti Akadémia ennek szellemében rendezte meg az I. Építészeti Nemzeti Szalont, és ehhez kapcsolódik az MMA Építőművészeti Tagozatának idei „Ybl Miklós emlékház" megnevezésű építészeti pályázata is.

A pályázatot hagyományteremtő céllal először 2013-ban írták ki fiatal építészek számára. Célja olyan tervezési feladatok megoldása, amelyek mögött ugyan nincs azonnali építési szándék, ugyanakkor a helyi közösség szempontjából fontosak. Ennek köszönhetően valós párbeszéd alakulhat ki építészek és a befogadó közösség között, az összegyűjtött tapasztalatok pedig a terület későbbi hasznosítása szempontjából lehetnek értékesek.

A 2014. évi pályázatot Székesfehérvár városa fogadta be, úgy is, mint Ybl Miklós szülővárosa. A tervezési feladat egy emlékház, múzeum, mely egyfelől közérthető módon mutatja be Ybl Miklós életművét, másfelől a városlakók és az építészek találkozási pontjául is szolgál (műhelybeszélgetések, konferenciák, könyvesbolt, kávézó). A pályázat helyszínét a Várossal közösen választották ki: az egykori városfal helyén kialakult körút mentén az 1930-as években épült villasorba illeszkedik a tervezési terület, egyik oldalról a Szent István Király Múzeum, a másik oldalról Schmidl Ferenc építész villája adja a telekszomszédságot. A telek átmenő jellege, egy új belvárosi gyalogos feltárás lehetősége, a nívós szomszédos épületek, a területen jelenleg is álló és a koncepcióba illesztendő kortárs szoborpark mind-mind inspiratív, ugyanakkor komoly kihívást jelentő adottságai az építési területnek.

A pályázat célja építészeti, városépítészeti és geometria megoldásokat találni a program felvetéseire. A kiírás immár hagyományosan az építészeti gondolatra koncentrál, a drága, munka- és időigényes pályázatokkal szemben a kreativitást helyezi előtérbe. Az eredményhirdetés egyben közönségtalálkozó is lesz, a pályázat tapasztalatai segítségül szolgálhatnak a terület későbbi hasznosításához.

A pályázaton részt venni jogosultak köre:
40. életévét a pályázat benyújtásának 7.1. szerinti határidejéig be nem töltött építőművész, építészmérnök, építész, belsőépítész végzettségű természetes személyként nyújthatják be pályázatukat.

A pályázat útján a szakmailag megfelelő pályaművek díjazása:
A pályázati felhívás alapján egy pályázó csak egy pályázatot nyújthat be, amelyre minimum 600.000.-Ft, maximum 1.500.000.-Ft összegű díjazás állapítható meg.

A pályázat benyújtásának határideje: 2015. január 6.


A teljes pályázati kiírás itt olvasható: http://www.mma.hu/palyazatok/-/content/10180/1/ybl-miklos-emlekhaz-palyazat

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások