hír

Építésügyi rendszerváltás vagy a szakma lefejezése?


Csépé | 2014.09.01
A korábban a Belügyminisztériumban dolgozó 38 építésüggyel foglalkozó hivatalnok és külsős munkatársból 35-öt elbocsátottak szeptember 1-jei hatállyal – értesült a Tervlap.hu az érintettektől. Az elbocsátottak között van Magyar Mária főosztályvezető, dr. Bedő Katalin, Soltész Ilona főosztályvezető-helyettes.

A hírt más forrásból is megerősítették, a 38 személyből 19 fő volt minisztériumi dolgozó, a többiek háttérintézményeknél működtek. Az érintettek közül sokan a nyolcvanas években kerültek a szakma vezetésébe, tehát azok sem túloznak, akik "szakmai rendszerváltást" emlegetnek. Hírek szerint az építésügyi igazgatás létszáma csökken (mint némely szakmagyakorlók kommentálják: "legalább kevesebb jogszabályt módosítgatnak"), de még a végleges stáb nem alakult ki, és a végleges létszám sem tudható. Mint ismert, Szaló Pétert már június végén menesztették.

Ha már rendszerváltásról esett szó, érdekes a Magyar Építőiparban most megjelent beszélgetés az utolsó építésügyi miniszterrel, Somogyi Lászlóval, aki így nyilatkozott 1984-es kinevezésének idejéről: "Viszonylag kis létszámmal dolgoztunk, háromszáztízen kezdtek, összesen volt három helyettesem meg egy közigazgatási államtitkár, és amikor eljöttem, akkor kétszázhetven fős volt a minisztérium." Persze az igazsághoz hozzátartozik, hogy számos funkciót ma háttérintézmény lát el.

A változásról még annyit lehet tudni, hogy az érintettek már nyáron átkerültek a Miniszterelnökség állományába, és ott mondtak nekik fel múlt hét végén. Az intézkedés egybevág az aznap megjelent Lázár-interjúban elhangzottakkal: "Ismertette, hogy a változásnak az első tartópillére az, hogy "a bürokrácia, a túlszabályozottság, a hülye jogszabályok minél hamarabb szűnjenek meg, vagy legalábbis kevesebb legyen belőlük"." (www.kormany.hu)

Fotó: Koszticsák Szilárd, MTI

Olvasói kérésre a Somogyi László-interjú még egy részlete hosszabban:
"Véleményem szerint az egy hibás koncepció, hogy a minisztériumokban csak az alsóbbrendű helyeken kell szakember és a felső vezetés csak politikával foglalkozzon. Egy minisztérium jó működésének alapelve, hogy azt a szakmát amit irányítani kell, ahhoz értsenek a munkatársak. Ezzel kapcsolatban van egy történetem. Belgiumban voltam hivatalos látogatáson és a tárgyalások végeztével vendéglátóm meghívott vacsorázni. A társalgás közben azt mondja a belga miniszter, hogy nagyon örül, hogy erre a vacsorára sor került, mert ő ma utoljára miniszter. Kicsit meglepődtem és megkérdeztem, hogy milyen átalakulással jár egy ilyen váltás. Azt válaszolta, hogy az égvilágon semmilyennel, ő elvisz a minisztériumból egy titkárnőt, akivel évek óta együtt dolgozik, meg lehet, hogy a sofőrét is elviszi. Az összes többi ember és vezető, államtitkár és főosztályvezető marad. Nálunk a portástól kezdve kisöpörnek majdnem mindenkit."

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások