színkép | 2014.07.31
A Városligetbe tervezett múzeumi épültekre kiírt nemzetközi építészeti tervpályázat első fordulója lezárult, most jön a második forduló.

Lezárult a Városligetbe tervezett múzeumi épültekre kiírt nemzetközi építészeti tervpályázat első fordulója. Az öt épületre idén februárban írt ki nyílt pályázatot (www.ligetbudapest.org) a Szépművészeti Múzeum és a Városliget Zrt., és a május végi határidőre beérkezett több mint 470 pályaművet 11 tagú magyar és külföldi múzeumi és építészeti szakemberekből álló zsűri értékelte.
A pályázatokat elbíráló zsűri döntése alapján a Néprajzi Múzeum épületére beérkezett több mint 110 pályaműből 6, a Magyar Zene Házára érkezett több mint 170 pályázatból szintén 6, a FotóMúzeum Budapest és a Magyar Építészeti Múzeum épületeire kiírt közös pályázatra beérkező csaknem 110 műből 5 jut tovább a második fordulóba.

Az Új Nemzeti Galéria – Ludwig Múzeum épületére beérkezett 80 pályamű között a bíráló bizottság nem talált olyan pályázatot, amelyet az értékelési kritériumok összessége alapján megvalósításra alkalmasnak ítélt volna. Ugyanakkor a pályázatok közül, értékes építészeti részmegoldásaikra figyelemmel, 5 művet megvásárlásra alkalmasnak ítélt a zsűri, s egyúttal új pályázat meghirdetését javasolta a kiírónak, melyre várhatóan augusztus végén kerül majd sor. Az 5 megvételt nyert pályázó kiértesítése július 29-ig megtörtént.

A Városligetbe tervezett múzeumi épületekre idén februárban kiírt nyílt nemzetközi építészeti tervpályázat anonim, ami azt jelenti, hogy a pályázók név nélkül, regisztrációs számon nyújtották be pályázatukat. A szigorú nemzetközi szabályoknak megfelelő pályázati kiírásban rögzített eljárási rend szerint a pályázat kiírója a bírálati időszakban nem hozhatja nyilvánosságra a beérkezett terveket, csak kizárólag a pályázat lezárásakor, s ekkor derülhet majd fény a győztes pályázók kilétére is.

A zsűri és a zsűri munkáját segítő 36 szakértő június elejétől értékelte a pályaműveket, amelyeket 5 szempontcsoport alapján minősítettek. A leendő múzeumok építészeti minősége és megoldásai mellett a zsűri vizsgálta a tervekre jellemző technológiai és funkcionális elképzeléseket (pl. a várható látogatói élményt és múzeumtechológiai megoldásokat), a tervezett épület fenntarthatóságát (energiahatékonyság, ökológia), a környezettel kapcsolatos párbeszédet (többek között a városképi beágyazottságot, a Városligettel való kapcsolatot vagy az épület megközelítését) és a várható költségeket is.

Az építészeti tervpályázat második fordulója augusztus közepén indul, ebben a szakaszban a továbbjutott pályázatok részletesebb kidolgozását várja majd a zsűri, az eredményhirdetés pedig várhatóan decemberben lesz.

Forrás: www.mek.hu
Eredeti szöveg: www.ligetbudapest.org

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások