épületek üveglamellás árnyékoló

Párban járnak: üveglamellás árnyékoló és motorja


Sulyok Éva | 2014.07.24
A szegedi és a pécsi Regionális Vérellátó Központ függönyfalát, kültéri üveglamellás árnyékolóját fél évszázad tapasztalatát magába sűrítő gombnyomással hozzák mozgásba. Menjünk végig az innovatív megoldáshoz vezető úton, és nézzük meg, milyen csőmotor képes az üveglamellás árnyékoló szerkezet biztonságos működtetésére.

Végtelenül modern és látványos az üveglamellás árnyékoló: az építészek számára egyszerre kreatív és funkcionális, a felhasználóknak praktikus, hiszen az üveglamellák nem akadályozzák a szabad kilátást, miközben árnyékolnak. A speciális lamellák szinte 100%-ban képesek visszaverni az infravörös sugarakat, az épület szinte fellélegzik. Az épületgépészeknek nem kis feladatot adó hőterhelés csökkentésében is bevethetők.

A szegedi és a pécsi Regionális Vérellátó Központ külső téri üveglamellás árnyékoló szerkezetei tulajdonképpen a modern épület, a homlokzat legfőbb díszei is egyben. De hogyan készültek?
A vízszintes lamellák tengelye fix, de hossztengelyük mentén elfordíthatók az üveglamellák, a zárt helyzettől 90 fokig nyílnak. Az üveglamellák 6+6 mm ESG/VSG üvegekből készülnek (a vastagság természetesen a méretezés függvényében változik). A lamellák felületével az építész-tervező játszhat: a beégetett kerámiafesték bevonat különféle mintából és színekből állhat.

Az üveglamellákat semmi sem fogja keretbe, kéttámaszú tartóként üvegtartó elemek tartják sajtolt alumínium vezetősínek között. A megtámasztást biztosító üvegtartók speciális alumínium elemek, elválasztó profilként UV-álló, egyedi gumiprofilok vannak beépítve. A lamellatartók a vezetősínek között futó tolórudazathoz csatlakoznak. A lamellatartókba karbantartásmentes poliészter csapágyak kerültek, melybe a vezetősínekhez rögzített rozsdamentes acél csapok (d = 16 mm) vannak csapágyazva. A hőtágulás nem okoz káros feszültségeket, mert a lamellatartókba helyezett poliészter csapágy révén biztosított a hőmozgások felvétele.

A lamellák mozgatása tömör rozsdamentes acél tolórudazattal, emelőn keresztül, 230V-os, 50Hz-es német csúcs csőmotorokkal, forgatható módon történik. A vezetősínek vonalában elhelyezett rozsdamentes acél tolórudazaton biztosított a milliméter-pontosságú - akár utólagosan is elvégezhető - beszabályozás a lamellák egymástól való távolságától függően. A túlterhelés-védelemmel és végálláskapcsolóval ellátott elérő motorok rozsdamentes acél hengerházban, a vezetősínek tengelyében vannak elhelyezve. Valamennyi kötő- és rögzítőelem rozsdamentes kialakítású.

Az árnyékoló szerkezeteket szél-, fény- és csapadékérzékelővel kiegészített vezérlés működteti, ami nagyfokú biztonságot, ugyanakkor kényelmet ad a súlyos szerkezethez. Üveglamellás árnyékoló és az építészek, tervezők munkáját segítő, erős csőmotor így jár párban.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások