pestimonika | 2014.03.19
A március 7-én megjelent BM rendelettel megtörtént a közel 0 energiaigényű épületeknek a szakma által régóta várt meghatározása - hangzott el a Belügyminisztériumban március 18-án megrendezett Öko City sajtótájékoztatón.

A sajtótájékoztatón a Belügyminisztérium Építésügyi Főosztálya mellett több érintett hazai szervezet: az ÉVOSZ, a HuGBC és az ÉMI Nonprofit Kft. képviseletében nyilatkozó szakemberek mutatták be a kezdeményezéseket.

Dr. Csizmadia Tamás, a Belügyminisztérium Sajtófőosztályának vezetője ismertette a szakma által régóta várt “közel 0 energia igényű épület” meghatározására megjelent március 7-i BM rendeletet, továbbá annak várható hatását az építőipar teljesítményére. A szakember beszélt a BM Építésügyi Főosztálya által készített, megjelenés előtt álló, a költségoptimalizált energiahatékony kivitelezéssel foglalkozó kiadványról is; „A gazdaságos felújítás” című kiadvány az Öko City kiállításon debütál majd.

A Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) szakmai támogatásával, az ÉVOSZ Könnyűszerkezet-építő Szakmai Tagozata és az Energiabarát Kft. szervezésében megvalósuló Öko City kiállításon jogszabályalkotók, hatóságok, építészek, gépészek, mérnökök, építésitermék-gyártók, kivitelezők, finanszírozási modelleket bemutatók, valamint civil szervezetek képviselői segítik az érdeklődőket az eligazodásban. Kárpáti József, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének tagozati elnöke azt is elmondta a rendezvényről: azon 35 kiállító és több mint 80 előadás segít a fenntarthatóság és energiahatékonyság témájával kapcsolatos ismeretek bővítésében.


Tornóczky Mónika, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete titkára hangsúlyozta: a fenntartható építés ügyét zászlajára tűző non-profit szervezet küldetésével összhangban csatlakozott az Öko City fórumához, és szakmai támogatást nyújt a rendezvény első két napjának programjához. Az első nap hívószava a Város, amelyen az Egyesület szakemberei és meghívott előadók osztják meg tudásukat az érdeklődőkkel. A második nap programjainak kulcsszava a Jövő, ennek során példátlan összefogással hat hazai felsőoktatási intézmény mutatja be a falai között zajló, a fenntartható építés területéhez kapcsolódó műhelymunkát. A két nap részletes programját ITT találhatjuk.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások