hír rendezvény

Tervező, tudja már, miért fogják perelni?


Csépé | 2013.11.28
A minisztérium főosztályvezető-helyettese már márciusban megmondta: "probléma lesz". Az építészek viszont még nem vették észre: életveszélyes a 275/2013 (VII.16.) kormányrendelet. E rendeletnek szerint a tervezőknek meg kell adniuk a betervezett építési termékek elvárt műszaki teljesítményét. Nem tud róla? A jogászok igen.

Mint már márciusban megírtuk: pánikra minden ok megvan, a kormányrendelet úgy ír elő új feladatot és az ezzel járó óriási felelősséget a tervezők, elsősorban (de nem csak) építészek számára, hogy se ilyen oktatás, se tudásbázis, se semmilyen fogódzó nincs ehhez. Az építészkamara hiába tiltakozott a rendelet ellen, az július 16-ától hatályos.

A tervezők általában struccpolitikát folytatnak, és ebben sokszor a hatóság is partner: vagy nem is kérik az építési termékek elvárt teljesítményjellemzőit (bár a 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 8. melléklet 1.1.5. pontjában szerepel), vagy egy rövid táblázattal, vagy a terméknevek beírásával megelégednek. (Ne feledjük: azokban az esetekben, amikor a kiviteli terv nem előírás, már az építési engedélyezési terv mellékleteként a teljesítményjellemzőket elő kell írni. A kiskapuról ld. lejjebb.)

Nos, akik viszont nagyon is tudni fognak erről az előírásról, azok a hibás teljesítések kapcsán induló perek ellenérdekelt ügyvédei lesznek. Már most megjósolható, mindenféle vita esetén elő fogják venni az építészt: miért nem írta elő a hibát okozó, vagy azzal csak érintett építési termékek teljesítményjellemzőit? Vigyázat! Ez már nem a kivitelező, hanem a tervező felelőssége - ez alapvető változás!

A  rendeletbe (275/2013 (VII.16.)) bekerült – éppen gyakorló építészi ötlet nyomán – egy kiskapu [275/2013. (VII. 16.) Korm. rend. 4. § (3) bek.].: ha az építész konkrét terméket ír ki, az egyben az elvárt műszaki teljesítmény meghatározását is jelenti, azzal, hogy ilyen esetben a termék műszaki előírásában foglalt összes teljesítménykategória lényegesnek tekintendő. Ez azonban kétféle bajt is okozhat: ha a gyártó nem nyilatkozik olyan tulajdonságról, ami fontos a beépítés szempontjából, kiváltható a konkrét termék egy ennek nem megfelelő termékre, vagyis a jó termék rosszra, és ezért a tervező lesz a felelős. A fordítottja is előfordulhat: a gyártó lényegtelen tulajdonság tekintetében is nyilatkozhat, a konkrét kiírás miatt ez is követelmény lesz, így tilos lesz az egyébként megfelelő termékre való kiváltás.
Ráadásul közbeszerzésnél a tervezőnek nem is szabad konkrét terméket kiírni.

A tervezők így kialakult nehéz helyzetében kíván segítséget nyújtani az Artifex Kiadó és a Build-Communication Kft. 2014. január végén és február elején, 7 helyszínen megrendezett szakmai konferenciasorozata, amelynek szakmai védnöke az ÉMI Nonprofit Kft.

A konferenciasorozattal és a hozzá kapcsolódó aktivitásokkal a felek célja, hogy a napi munkában jól használható információval és segédlettel támogassák a szakemberek munkáját annak érdekében, hogy az új rendeletnek megfelelően tudják végezni munkájukat.

Előadók:
Tóth Balázs okl. építészmérnök, ÉMI, csoportvezető
Nyárády-Berzsenyi Győző okl. gépészmérnök; ÉMI, értékesítési vezető

A konferenciasorozaton az ÉMI által tartott szakmai előadások mellett megjelenő cégek 10, illetve 20 perces, a témához kapcsolódó, a termékeikkel kapcsolatos, azok általuk meghatározott teljesítménytípusait és -értékeit ismertetik, illetve kifejthetik, mely termékük esetén milyen teljesítmény megadását tartják fontosnak, elengedhetetlennek, illetve ajánlottnak.

Részletek és jelentkezés: http://tervlap.hu

A rendezvényről: http://buildrendezvenyek.hu/node/162

További háttérinformációk:

Szabatosan a tervezői feladatok itt találhatók leírva (forrás: www.epitesijog.hu)
Rövid összefoglaló itt van (forrás: www.e-epites.hu)
Míg a kivitelezők feladatairól itt lehet olvasni (forrás: www.mkik.hu)
Angol nyelven az EU-direktíva és egyéb (kevésbé hasznos) információk
A Belügyminisztérium is hozzászól – még egyszer a CPR (tervezői termékkiírás) ügyéről

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások