épületek

Skandináv Építészet

1. "Black Diamond" – Királyi Könyvtár, Koppenhága (Det Kongelinge Bibliotek)


*_deleted_*_TOLTSZEKI | 2013.10.07
Az építészeti sorozat bemutatandó első épülete a Királyi Könyvtár, Dánia nemzeti könyvtára, ugyanakkor a Koppenhágai Egyetem egyetemi könyvtára a humán, a társadalom- és a jogtudományok, valamint a teológia szakok számára. Könyvmúzeum, kézirattár és egyéb dokumentumok levéltára is. Külön gyűjteményei világhírűek, mint pl. a kottatára.

A Királyi Könyvtárban az utóbbi években jelentős korszerűsítés ment végbe. Ennek egyik eredménye és egyben a változások megkoronázása az 1999-ben átadott új épületszárny volt.
Az 1990-ben kiírt pályázatot a nemzetközileg ismert dán schmidt/ hammer /lassen architects építésziroda nyerte. A több mint 178 pályamunka közül kiválasztott, méltán elismert és világhírű tervezőgárda műtermeiben készült tervek alapján 1995-ben indult az építkezés .
A megújult épületegyüttes a dán építészet egyik remekműve.
A Királyi Könyvtár épülete a maga tiszta vonalvezetésével, csillogó homlokzatával meghatározó építészeti jelenség Koppenhága csatorna felőli oldalán.
A dán főváros három legfontosabb középületének (Királyi Könyvtár, Király Színház és Királyi Opera) egyike, mintegy mágnesként vonzza a tömegeket a vízparthoz.
A meglévő könyvtártömbből kinyúló új szárny független, de mégis harmonikus összhangban jelenik meg a tipikus építészeti jegyeket magán viselő régi épülettömbbel. Fekete gránit burkolata akár a fekete gyémánt, amiről az épület a nevét is kapta. „Black Diamond”. A teljesen fekete gránittömbök Zimbabwéből származnak. Olaszországi feldolgozás, csiszolás után 75 kg-os elemenként kerültek a homlokzatra.
A vízparton megjelenő két amorf hasáb alakú épületet egy üvegfelületű átrium köt össze, organikus központját adva a könyvtárnak, lebilincselő kilátást biztosítva a kikötők felé.
Az épülettömb 7 szintje, valamint a pinceszint, a hullámvonal vezetésű átriumi erkélyek, függőfolyosók légies belső teret képeznek. Mozgójárda vezet a könyvtárszintekre, ahol a szabadpolcokon mintegy 200.000 könyvhöz lehet hozzájutni.
A régi és az új tömb közötti kapcsolatot az ún. „égi” út biztosítja 18 m széles közlekedő terével, impozáns kilátással és egy különleges, Per Kierkeby, elismert dán művész, által készített mennyezeti freskóval.
Az épületegyüttes tudományos és irodalmi intézetek mellett, kiállítótermekkel, színházi és zenei rendezvényekre alkalmas előadó és koncerttermekkel, tetőterasszal, éttermekkel, kávézókkal rendelkezik. A megduplázódott könyvtári kapacitás révén – 6 olvasóterem 486 férőhellyel – méltán vált a Királyi Könyvtár Koppenhága egyik legnagyobb kulturális központjává.
A tervezők célja egy olyan kulturális épületegyüttes létrehozása volt, ami központi találkozó helye lehet Koppenhága polgárainak, a diákoknak, vagy akár az oda érkező turistáknak. Az eredmény megszületett. A termek és az épület tele van élettel, a tudományos, a művészeti élet szoros kapcsolata alakult ki a hétköznapi élettel.
A történelmi belváros szívében található „Black Diamond” méltán lett Koppenhága egyik kulturális szimbóluma. A tervezőiroda számos kitüntetést és elismerést kapott az évek során, megvalósult munkájáért, és méltán lehetnek büszkék arra, hogy dánok tervezhették saját országuk egyik meghatározó kulturális épületét. Megtekintését és a környezet hangulatának érzékelését nem szabad kihagynia senkinek sem, aki a skandináv építészettel ismerkedik.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások