hír cikk ingatlan; építőipar; Budai Vár; MNV Zrt.;

Megújul a Budai Vár! - de mi lesz a fesztiválokkal?


donkanyar | 2013.06.28
Tudjuk, hogy számos beruházás vár Budapestre: novemberre teljesen megújulnak a Budavári Palota keleti támfalai - tájékoztatta a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. az MTI-t, tudatva, hogy pénteken megindul a munka több falszakaszon.

A közlemény szerint az MNV 2010 tavaszán készíttetett tényfeltáró vizsgálatot a Budai Vár összes várfalára és javaslatot tett a helyreállításra. A 2011-ben indított keret-közbeszerzési eljárás alapján négy falszakasz - a Déli Cortina fal és vízhordó lépcső, a Középkerti támfal, az Északkeleti kis torony és Keleti várfal és a Halászó Fiú terasz támfal -, valamint azok környezete újul meg 750 millió forint értékben.


A beruházás nem veszélyezteti sem a Mesterségek Ünnepét, sem a Budavári Borfesztivált.

A budai várfalakat legutóbb az 1960-as években újították fel átfogóan, azóta csak kisebb kármentesítési munkálatokat végeztek. Az MNV Zrt. most kiemelten kezeli a gondjaira bízott épített örökség értékeinek megóvását, saját örökségvédelmi stratégiája alapján 2011 óta országszerte jelentős műemléki felújításokat végez. Állami keretből az elmúlt két évben összesen 80 műemlék teljes vagy részbeni rekonstrukciója valósult meg, megközelítőleg 2 milliárd forint értékben. A 2013-as évre 3,2 milliárd forintot tervezett a vagyonkezelő műemlékek felújítására.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások