hír ksh

Végre elindult az építőipar felfele


*_deleted_*_Bakos Kristóf | 2013.05.16
2013 márciusában az építőipar termelése kiigazítatlan adatok szerint 9,9%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. 2005, azaz hét év óta először növekszik két egymást követő hónapban az építőipar. Vége a hét szűk esztendőnek?

2006-2012 között folyamatosan évi 5-10 százalékkal csökkent az építőipar termelése. Most úgy tűnik, 2013 első negyedéve először mutat növekedést. A gyártó cégekkel vagy tervezőkkel beszélgetve is egyre többen mondják: valami megindult. Az igaz, nem a lakásépítés adja egyelőre a növekedést, és az is: nagyon mélyen van ennek a gödörnek az alja, ahonnan - talán - felfelé indulunk.

A KSH május 16-i jelentése:
A munkanaptényezővel kiigazított adatok szerint ugyancsak 9,9%-kal emelkedett a termelés. Szezonálisan kiigazítva a termelés 2,1%-kal magasabb volt a februárinál. Az év első három hónapjában 4,8%-kal nőtt az építőipar termelése az egy évvel korábbihoz viszonyítva.
Márciusban mindkét építményfőcsoport termelése emelkedett. Az épületek építése – az egy évvel korábbi jelentős visszaesést követően – 8,2%-kal volt nagyobb a 2012. márciusinál. Az egyéb építmények építése 11,9%-kal nőtt. Szezonálisan kiigazított indexek alapján az épületek építésének teljesítménye 3,0%-kal, az egyéb építményeké 2,1%-kal növekedett a februárihoz képest.
Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése – ami az épületépítési projekt szervezését és az épületek szerkezetépítését tartalmazza – 10,7%-kal emelkedett. Az egyéb építmények ágazat termelése 25,4%-kal nőtt. Az építőipari termelés több mint kétötödét adó speciális szaképítés ágazat termelése 0,7%-kal haladta meg a 2012 azonos időszakit.
A 2013 márciusában kötött új szerződések volumene 25,3%-kal magasabb volt az egy évvel korábbinál. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződések volumene 18,8%-kal nőtt, több ipari, illetve egészségügyi és egyetemi épületekre kötött szerződésnek köszönhetően. Az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződések volumene 30%-kal emelkedett. Márciusban több kisebb értékű, csatornázási, út- és vasút-felújítási munkára kötöttek szerződést.
Az építőipari vállalkozások 2013. március végi szerződésállományának volumene 19,6%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. Ezen belül a két építményfőcsoport állománya ellentétesen alakult: az épületek építésére vonatkozó szerződéseké – az új szerződések utolsó két hónapban mért növekedése ellenére – 8,9%-kal kisebb, míg az egyéb építményeké 34,9%-kal magasabb volt, mint 2012 márciusában.

Forrás: www.ksh.hu

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások