Ghile Gábor | 2013.03.18
A KO+KO architects által tervezett ház cseppet sem illik bele az orosz vagy ukrán építészetről alkotott előítéleteinkbe. A Dnyepr folyó partján épült ház merészen ötvözi a rönkházak hagyományait a kortárs "lounge" minimalizmussal.

Tervező: KO+KOarch, Zakhar Kozolij, Alekszej Komarov
Kivitelezés éve: 2012

A kiindulási pont az új KO+KO épületnél egy hétvégi ház tervezése volt egy fiatal párnak és két gyereküknek. Kezdetben egy kicsi rönkházat akartak létrehozni, de időközben a legújabb építési technológiák alkalmazásával lett áttervezve az épület.

A tervezési nehézség abból adódott, hogy próbálták megőrizni a fa melegségét és otthonosságát, amit egy rönkház nyújthat. A kezdeti ielgondolások után azonban egy "S" betűt formázó vasalt betonhéj alkotja a ház födém és tetőszerkezetét. Ezáltal a fák inkább dekorációs célt szolgálnak, mintsem tartószerkezetit.

A ház egy hosszú, 65 x 35 méteres telekre épült, amelyről látni a hegyeket és a csodálatos panorámájú Dnyeper folyót.

Az ívelt tető és a nagy faszerkezet együttesen rendkívül dinamikus benyomást hoz létre a szemlélőben. Úgy tűnik, mintha a ház szinte ellebegne a földtől – a terek szétfolynak, ám mégis sarkosan találkoznak.

Az épület nyíltan megmutatja a tereit, világosan elkülönítve a nappali és az éjjeli zónákat. A helyes tájolásnak hála a nappali, a konyha és az étkező sok napsugárzást kap a Dnyeper irányából.

A homlokzat tiszta üveg, ami a napsütéses reggeleket bevarázsolja a szobákba. A teljesen kinyitható üvegfelületeknek köszönhetően hétvégente nagy vacsorákat lehet tartani a közvetlen kertkapcsolatú teraszon. Az emeleten található a hálószoba, tanuló- és játékszoba, valamint a gyerekszobák.

GG


Helyszín: Ukrajna, Kyiv, Kozin
Földszinti alapterület: 146 m2
Emelet: 87 m2
Összterület: 305 m2



Forrás: http://vklstart.ning.com

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások