hír családi házak ODOO

Hazajött az Odoo, a díjazott verseny-épület


Csépé | 2012.11.06
November 6-án nyitották meg a BME kertjében (a Sóhajok Hídja közelében) a Spanyolországban babérokat nyert épületet ismét összeállítva. A következő két évben a mérések és tesztek mellett a magyar szakemberek is megismerhetik a Műegyetem alkotását.

Sem a francia hatóságok (ahol a bürokrácia akasztotta el a hazafelé tartó épületelemeket), sem az időjárás nem fogadta kegyeibe a diákokat: a csúszás miatt a múltheti esős - sőt, olykor havas - időben kellett szerelniük, és az eső a rétegeltlemeznek sem tett jót: helyenként hullámos lett a burkolat. A sietségben pedig nem minden fugázás készült el a megnyitóra -  még szerencse, hogy odakint Spanyolországban ilyen gond nem volt.

A nagy magyar siker (a sikerekről már írtunk) persze ennek ellenére meglátogatásra érdemes, legközelebb például a november 20-i Harmadik Épületszerkezeti Konferencia keretében nyílik erre lehetőség.

(Korábbi például cikkeink itt meg itt)

A hivatalos sajtóközlemény:

Hazahozták és ismét felépítették a Műegyetem diákjai a nemzetközi versenyen sikeresen szerepelt szolárházukat.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem "Odooproject" néven futó kezdeményezése bemutatta azt a szolárházat, amellyel szeptemberben a madridi Solar Decathlon Europe nemzetközi versenyen indult a magyar csapat. Hazánkból első alkalommal jutottak ki egyetemi hallgatók a rangos megmérettetésre, amelyen többek közt energiahatékonyság és fenntarthatóság szempontjából értékelték a pályaműveket. Hetven diák közel két évig dolgozott a házon, amely számos innovatív megoldásának köszönhetően két-háromszor annyi energiát képes termelni, mint amennyit fogyaszt.

A ház ünnepélyes bemutatóján Dr. Péceli Gábor, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora elmondta: „Egyetemünk kiemelten kezel minden olyan kezdeményezést, ami a kutatás-fejlesztés szolgálatában áll, hiszen az ország versenyképességének és fenntartható fejlődésének a tudományos fejlődés egyik meghatározó tényezője. Intézményünk missziója, hogy azokat a készségeket, kompetenciákat, szellemi kapacitást, amelyek a hallgatók és oktatók révén az egyetemen összpontosulnak koordináljuk és fejlesszük, és hogy mindezek révén a BME az eddigieket is meghaladó színvonalon legyen képes teljesíteni a vele szemben megfogalmazott társadalmi és szakmai elvárásokat.”

Az Odooproject vezető konzulense, Varga Tamás DLA az Építészmérnöki Kar oktatási dékánhelyettese kiemelte: „Az Odooproject a csapatmunka, az önszerveződő, önképzésre alapuló mentorált oktatás egyedülálló példája. Az egyetem majd összes karáról érkezett hallgatók közösen alkottak valami újat, amelynek a szellemi hátterét a Budapesti Műszaki Egyetem adta. Oktatóként hiszünk abban, hogy ez a fajta interdiszciplináris együttműködés az innovatív oktatás jövője, amelyben oktató és oktatott közösen képes fejlődni. Egy fenntarthatóság jegyében születendő ház létrehozásához újfajta csapatmunkára is szükség volt: a csapat tagjaiban kialakult az a képesség, hogy az építészeti tervezési folyamat kezdetétől a felelős építésztervezők alkotó társaként az épület terveit a közösen megfogalmazott alapelvek mentén tudják alakítani, erősíteni.”

Auth Adrián és Bakos Bálint, az Odoo csapatvezetői a következő üzenetet fogalmazták meg: „Minden hallgatónak azt tanácsolnánk: tanulmányai alatt egyszer vegyen részt egy ilyen projektben. Nézzen körül a szakterületén, keresse meg a kompetenciáinak és érdeklődési körének megfelelő programot. Fejlessze önmagát, szerezzen olyan élet- és munkatapasztalatot még az egyetemi évei alatt, amelyekre alapozva magabiztosan léphet ki a munkaerőpiacra. Vegyen részt egy olyan csapatmunkában, amiben nem csak szakmailag, de emberileg is annyit fejlődik, amit egész életében kamatoztathat, és felejthetetlen élményként emlékszik vissza rá.”

Az Odooproject a nemzetközi innovációs verseny fennállása óta az első induló magyar csapat. Összesített eredmények alapján a kezdeti 45 pályázó, majd az ezekből sikerrel megvalósult 18 épület között a hatodik helyen végzett. A pontozás tíz kategóriában történt, ahol kategóriánkénti helyezéseket is osztottak. Így a nemzetközi mezőnyben a magyar csapat „mérnöki és szerkezeti megoldások, kivitelezés” kategóriában második helyezést, „komfortkövetelmények” kategóriában második helyezést, „energiahatékonyság” kategóriában harmadik helyezést ért el, „fenntarthatóság” kategóriában pedig dicsérő oklevéllel emelték ki a negyedik helyezett csapatot. Két versenyen kívüli kategóriában, úgymint „mesterséges világítás” és „belsőépítészet” pedig különdíjjal tértek haza a diákok. A házat speciális kamionok szállították haza Madridból, majd a diákok újra f elépítették a BME kampuszán, ahol a tervek szerint 2014 nyaráig áll a fiatal kutatók és nem utolsó sorban az érdeklődő nagyközönség rendelkezésére.

 

Solar Decathlon Europe

A Solar Decathlon egy egyetemek közötti nemzetközi innovációs verseny, amely az energia-hatékony megoldások és zöldtechnológiák társadalmi és piaci támogatottságának erősítését, és az innovációs kutatások ösztönzését célozza. A résztvevő csapatok feladata, hogy kizárólag napenergiát hasznosító, energiahatékony, könnyűszerkezetes lakóépületet tervezzenek meg és építsenek fel, aminek a költségét a piac szereplőinek bevonásával saját maguk teremtik elő.

Nem csupán a hallgatók, hanem az egyetem és a kapcsolódó iparágakban tevékenykedő cégek számára is hasznos a kezdeményezés; a projekt révén szorosabb kapcsolat alakulhat ki a munkáltatók és az egyetemekről, főiskolákról kikerülő hallgatók között, akik már pályakezdőként is hasznosítható, naprakész ismereteket és tudást szereznek, valamint a projekt révén új kutatások, fejlesztések indulnak el az egyetemen.

Az Amerikai Energetikai Minisztérium szervezésében először 2002-ben rendeztek Solar Decathlont, amelynek mára Washington mellett Madrid és Kína is otthont ad. Magyar csapat most vett részt első alkalommal a nemzetközi megmérettetésen, a Solar Decathlon Europe-on. A két éven át tartó verseny egy hosszú tervezési, majd egy rövid, de intenzív kivitelezési szakaszból áll, a csúcspontja pedig az a két hetes döntő, amikor az elkészült házakat a verseny központjában állítják fel a versenyzők. A versenynek ebben az utolsó fázisában, 2012. szeptemberében Madridban állította ki a résztvevő 18 egyetemi csapat – köztük az Odooproject – a pályaművét, amelyet 10 szempont (építészet, mérnöki és szerkezeti megoldások és kivitelezés, energiahatékonyság, energiamérleg, épületüzemeltetés, komfortkövetelmények, kommunikáció és társadalmi felelősségvállalás, iparosíthatóság, innováció és fenntarthatóság) alapján értékelt a zsűri.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások