pályázat Lukács és Vikár Iparművészeti Múzeum

Lukács és Vikár nyert az Iparművészeti Múzeum tervpályázatán


pestimonika | 2012.08.10
Lezárult az Iparművészeti Múzeum tervpályázata, a végveszélyes állapotban lévő épület rekonstrukciója, bővítése és az urbanisztikai beágyazódásának átfogalmazása 2013 tavaszán fog a tervek szerint megkezdődni.
A 2012. május 11-én meghirdetett európai uniós tervpályázat eredményes volt: összesen 32 érvényes pályamű érkezett be, amelyeket a múzeum a bírálók döntését követően teljes körűen a nyilvánosság elé bocsát. Az eredményhirdetést követően a pályaműveket bemutató kiállítás augusztus 10. és szeptember 5. között lesz látható; a belépés ingyenes.

A díjazottak:
1. díj: Lukács és Vikár Építész Stúdió Kft.
2. díj: Balázs Mihály Építész Műterme Kft.
3. díj megosztva: Lévai Tamás és Tarka Kft., valamint az Építész Stúdió Kft.
Megvételt nyert: Finta és Társai Építész Stúdió Kft.,
MNDP Építőművészeti Kft., Gettoplan Bt., Mérték Építészeti Stúdió Kft., Dobai Építésziroda Kft., CET Budapest Kft.és Archigeo Bt.

Ahogy dr. Takács Imre, a múzeum főigazgatója az augusztus 10-én megtartott eredményhirdetésen elmondta, a megújuló és kibővített épület a Magyar Design Múzeumnak is helyt ad majd.

A nyertes pályamű szerzőivel hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárás keretében az Iparművészeti Múzeum tervezési szerződést köt az épület építési engedélyezési terveinek elkészítésére. A kormányhatározat által biztosított támogatás ezen kívül fedezi az épület diagnosztikai vizsgálatainak, valamint a teljes rekonstrukció megvalósíthatósági tanulmányának és a további tervezéshez szükséges muzeológiai tervek elkészítését.

Az Iparművészeti Múzeum által meghirdetett európai uniós tervpályázat tárgya az Iparművészeti Múzeum főépületének rekonstrukciója és értéknövelő tervezése volt. A tervpályázat általános célja az Iparművészeti Múzeum műemléki védettségű főépületének komplex rekonstrukciós és értéknövelő fejlesztésének tervezése, valamint javaslat az intézmény épített környezetének megújítására.

A tervnek az ajánlatkérő által rendelkezésre bocsátandó tervezési program alapján a következő építészeti-műszaki és műemléki kérdésekre kell megoldást adnia:
- A rendkívül rossz állapotban lévő épület építészeti, műszaki, műemléki rekonstrukciója.
- A teljes kiállítási rendszer újraformálása, figyelembe véve az épület funkcióinak átszervezését, jelentős területek felszabadíthatóságát. A műtárgyállomány elhelyezésének során olyan terek kialakítása, melyek a legszigorúbb műtárgyvédelmi feltételeknek megfelelő környezet kialakítását teszik lehetővé.
- A Hőgyes Endre utcai, megvalósulatlan épületszárny helyének beépítése, az épület építészeti “befejezése”. A régi és új épületrészek olyan egységének létrehozása, amely funkcionálisan és esztétikailag a legmagasabb színvonalat képviseli.
- Az épület és környezetének kapcsolata, urbanisztikai beágyazódása.
Az üzemeltetési kérdések átgondolása, környezettudatos, gazdaságos működtethetőség biztosítása.
A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások