hír cikk építészet felhőkarcoló london The Shard Üvegszilánk

Sokan sokan máris utálják, mégis elkészült a londoni Üvegszilánk-torony


donkanyar | 2012.07.05
Ma, azaz 2012. július 5-én avatják fel London legújabb büszkeségét az ultramodern 310 méter magas, 72 emeletes, a The Shard (Üvegszilánk) névre keresztelt építményt, amelyet viszont csak jövőre lehet birtokba venni.

A Temze déli partján épülő hotelben luxusirodák és egy kétszáz szobás, ötcsillagos szálloda is lesz. 310 méter magas, 72 emeletes, szabálytalan piramis alakú épület bár a modernitása miatt sok kritikát kapott, mégis abszolút meghatározója lett a londoni városképnek. Európa legmagasabb tornya címet viselő, Renzo Piano építész tervezte felhőkarcoló sorsa sokak szerint azért bizonytalan, mert az a benne található üzleteket nem sikerült bérbe adni, épp ezért a helyiségek legtöbbje gazdátlan. A felhőkarcoló tulajdonosa egyébként 95 százalékban Katar állama, ami a londoniak reményei szerint jelentős közel-keleti vásárlóerőt fog vonzani: a jelenlegi tervek szerint a toronyban található apartmanokat ötvenmillió font körüli áron értékesítik majd, így ezek lesznek a környező ingatlanokhoz képest a világon a legnagyobb árkülönbséget képviselő otthonok.

A torony építése egyébként sok buktatóval indul, mivel az örökségvédelmi szervezetek és a helyi hatóságok és ellenezték a projektet. Az örökségvédők azt kifogásolták, hogy a felhőkarcoló durván átformálja az Üvegszilánk szomszédságában található Szent Pál székesegyház panorámáját. Károly walesi herceg is rosszallóan állt az épülethez: a herceg ''hatalmas sótartóhoz'' hasonlította az a felhőkarcolót, bár azt hozzá kell tenni, hogy ő hivatalosan nem lépett fel a beruházás ellen.

Az épület betonjának új technológiájáról már írtunk.

(És az épületről is. - a szerk.)

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások